Site WordPress gratuit? Ce iti trebuie ca sa faci un site

Poti sa iti faci un site WordPress gratuit? Ca sa iti faci un site folosind WordPress ai de fapt nevoie de mai multe componente si doar cateva sunt gratuite.

Pentru a avea un site WordPress este nevoie de mai multe componente:

  • domeniul (adresa care va aparea pe net)
  • hosting (serverul unde vor fi plasate fisierele si baza de date care livreaza continutul site-ului)
  • WordPress (este nivelul de baza al oricarui site wordpress, de aici se incepe)
  • Tema WordPress si pluginuri (care alcatuiesc felul in care arata si functioneaza site-ul WordPress
  • Continut (textele/imaginile/video care vor aparea pe site)

Domeniul site-ului WordPress

Domeniul site-ului este adresa .ro sau .com care va aparea pe net (de fapt sunt mai multe extensii care se pot folosi, dar in principiu daca vrei un site pentru Romania este bine sa fie numedomeniu.ro, daca vrei un site international este bine sa fie numedomeniu.com).

Domeniile nu sunt gratuite, trebuiesc achizitionate de la Domain Registrars (firme specializate pe vanzarea de domenii) iar folosirea domeniilor se plateste anual. Pentru Romania, autoritatea oficiala care se ocupa de inregistrarea domeniilor este ROTLD dar poti sa cumperi domenii si de firme care se ocupa cu inregistrarea de domenii, uneori cu un pret chiar mai mic – cum ar fi ROMARG, GlobeHosting, etc.

Ce e important:

  • domeniul sa fie disponibil (pentru asta poti cauta daca domeniul a fost deja inregistrat folosing WHOIS)
  • domeniul sa reprezinte elementele de brand necesare sau cuvintele cheie ale viitorului site.
  • la date de contact sa fie trecuta o adresa de email la care veti avea mereu acces pentru a primi notificari si a face schimbari ulterioare
  • inregistrarea domeniului sa fie facuta pe numele proprietarului real

Hosting pentru site-ul WordPress

Pentru a exista, un site are nevoie pe langa domeniu si un loc unde sa fie plasate fisierele si baza de date care livreaza continutul site-ului. Serverele sunt plasate in Datacentere (locatii securizate unde se gasesc mii sau sute de mii de servere). Aceste servere trebuiesc inchiriate si sunt mai multe tipuri de „planuri de hosting”.

Shared hosting

Cand incepeti un site nou pe WordPress cel mai probabil veti inchiria doar o mica parte din resursele serverului de hosting, ceea ce inseamna ca veti cumpara „shared hosting”.

Avantaje shared hosting

  • shared hosting este ieftin, cativa Euro pe luna
  • beneficiezi de toate functionalitatile de hosting ale serverului

Dezavantaje shared hosting

  • resursele de hosting sunt impartite cu sute sau mii de alte site-uri si uneori site-ul ar putea sa mearga greu din cauza celorlalte site-uri
  • nu ai acces la setari personalizate

VPS hosting (Virtual Private Server) sau Cloud Hosting

Daca achizitionati un plan de hosting VPS e ca si cum ati avea propriul vostru server (este un mini server intr-un server) – trebuie sa va ocupati si de gestionarea serverului si de gestionarea site-ului, deci sunt necesare cunostinte avansate.

Avantajul VPS este ca beneficiezi de mai multe resurse si poti sa customizezi felul in care functioneaza serverul. Ca dezavantaj, pe un server fizic sunt mai multe VPS sau shared hosting, deci de la un anumit nivel tot vei suferi de impartirea resurselor serverului mama cu ceilalti utilizatori.

Cloud hosting este similar cu VPS, dar in functie de furnizor, poti sa maresti sau sa micsorezi resursele folosite de server cu usurinta si ai si interfete de gestionare a serverului.

Server hosting

Este varianta cea mai customizabila si cuprinzatoare forma de hosting. Inchiriezi un server complet de hosting, dar trebuie sa te ocupi de toate aspectele legate de functionarea serverului. Trebuie sa gestionezi serverul linux sau windows, sa faci backup, update si upgrade la toate pachetele software pe care serverul le foloseste, in paralel cu gestionarea site-ului. Beneficiezi in schimb de toata puterea serverului.

WordPress gratuit

Daca hostingul este rezolvat, primul pas pentru a avea un site WordPress este sa instalezi WordPressul. WordPressul se poate descarca de aici gratuit, apoi fisierele se uploadeaza pe server si se instaleaza.

Dupa ce terminati instalarea WordPress practic site-ul va fi live – cu una din temele WordPress default – puteti sa verificati domeniul.

La acest pas puteti deja sa incarcati continut in site. Site-ul est functional.

Tema WordPress gratuita (sau pe bani) si pluginuri

Cel mai probabil, tema default care este inclusa in WordPress nu arata cum vreti voi si noul site nu are toate functionalitatile necesare. Este timpul sa cautati o tema si pluginuri care sa schimbe felul in care arata site-ul.

Temele si pluginurile pot sa fie gratuite, dar uneori sa investesti 50-70 de euro intr-o tema pe bani este o idee buna pentru ca temele pe bani sunt mai performante si de obicei primesti si suport din partea producatorului daca nu functioneaza.

Cel mai bun loc sa incepi cautarea de teme si pluginuri este chiar site-ul WordPress.

Continut pentru site

Partea cea mai importanta in publicarea unui site WordPress este crearea de continut. Cel mai bine, chiar inainte de cautarea unei teme si a pluginurilor este sa va ganditi la structura de pagini pe care doriti sa o publicati. Apoi puteti decide ce continut apare pe fiecare pagina si cum va arata.

In concluzie, nu prea se poate face un site WordPress gratuit. Probabil nici n-ar merge bine daca ar fi.

Nu stii cum sa faci? Suntem o agentie WordPress pentru firme mici, o echipa talentata care implenteaza site-uri WordPress.